Puur energie! Op reis met de Renault Zoe

Puur energie! Op reis met de Renault Zoe

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Elektrisch rijden wordt steeds populairder. Dat het beperkte rijbereik van deze auto’s helemaal geen probleem hoeft te zijn bewijzen Pieter en Edith uit Almere. Zij reden afgelopen zomer naar Oostenrijk met hun Renault Zoe Q40. Een reis van zo’n 2550 kilometer, puur op energie.

Elektrisch rijden vereist iets meer planning dan het rijden op traditionele brandstoffen. Pieter en Edith planden hun route daarom zorgvuldig met de New Motion app. Hierbij hielden ze rekening met de afstanden tussen de laadpunten, de wattages van de laadpunten, cafés in de omgeving en reserve laadpalen in de buurt. In Oostenrijk kreeg het stel Goingelectric getipt. Deze app is in te stellen op de eigenschappen van de eigen auto en toont de laadpunten en alternatieve laadpunten op de route.

Voor Pieter en Edith was de planning een uitkomst; op 2 niet functionerende laadpunten na verliep alles vlekkeloos. Het rijden in het buitenland is wel anders, merkt het stel op. Zo is het even opletten bij minder vlak terrein. In een bergstreek is het rijbereik zo’n 10% minder dan op het platteland. Bergaf krijgt de auto dankzij tegenvermogen gelukkig weer rijbereik terug. Ook is het verstandig om rekening te houden met de temperatuur. Als de buitentemperatuur rond de 0 graden is wordt het rijbereik tot wel 60% verminderd. Ten slotte is bij elektrisch reizen in Oostenrijk ook een tolvignet nodig.

Onderweg moest de Zoe natuurlijk een aantal keer worden opgeladen. Met de instructies van de New Motion App waren de laadpalen eenvoudig te vinden. In Duitsland konden veel laadpunten met het paalnummer en de app geactiveerd worden. Pieter en Edith merken op dat het belangrijk is om de paal ook weer uit te zetten. Vergeet je dit, dan kan de volgende paal niet geactiveerd worden. De tarieven van het laden verschillen onderweg, maar regulier laden in Oostenrijk zelf is vaak gratis. Snelladen is relatief duur, maar dit kan door de tijdswinst een overnachting besparen en is daardoor toch vaak een goed alternatief. Hierbij is het belangrijk om te weten hoeveel km er tot het volgende punt wordt gereden. Je betaalt voor snelladen namelijk per minuut. Omdat het laatste stukje van het opladen het minst vlot verloopt, is dit het minst efficiënt.

De reis van Pieter en Edith was een mix van snelwegen en binnenwegen. Op de heenweg koos het stel voor snelwegen, wat dankzij het vergrote rijbereik van de Zoe een goede optie is. Binnendoor rijden kost meer tijd maar biedt ook voordelen, zoals beter zicht op de omgeving en een groter rijbereik door de lagere snelheid. Het rijbereik is ook eenvoudig te vergroten met het gebruik van de ECO stand en mee te rijden met het vrachtverkeer. In het weekend zijn de snelheidsverschillen in het verkeer groter, waardoor de ECO stand minder veilig is. Doorrijden is dan prettiger, maar zorgt er ook voor dat het rijbereik verkort wordt.

Pieter en Edith vonden de reis met de Zoe erg relaxed. Elektrisch rijden in Duitsland en Oostenrijk gaat prima met een goede planning en de nieuw Motion App. Conclusie van hun reis was dat het laden tot 75% op de snelladers het meest efficiënt is. Verder raden ze iedereen die op reis gaat met een elektrische auto aan om een juiste afstand per dag in te plannen zodat er genoeg ruimte is om te laden, zowel voor de auto als voor jezelf. Het is ten slotte vakantie![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

5999x bekeken Ellen Dijkshoorn

Reacties zijn gesloten.

Online een afspraak maken voor APK, service of onderhoud in onze werkplaats? Kies snel en eenvoudig het gewenste tijdstip een maak de afspraak online! Wij helpen u graag verder.

Afspraak plannen
Detail afbeelding

Meer blogs

Review BYD Atto 3: Focus op de nieuwe rijder

Review BYD Atto 3: Focus op de nieuwe rijder

Lees verder
249x bekeken Team Bochane
De nieuwe Renault Captur gaat voor het leven

De nieuwe Renault Captur gaat voor het leven

Lees verder
377x bekeken Team Bochane
Bochane Harderwijk wordt Nissan-dealer

Bochane Harderwijk wordt Nissan-dealer

Lees verder
577x bekeken Team Bochane