De kracht van aandacht

Prinses Maximacentrum

Prinses Maximacentrum

Peter Visser

4 min lezen

Regelmatig ben ik op bezoek bij klanten of leveranciers. Eigenlijk altijd nuttige, leuke of fijne afspraken. Soms maakt een afspraak echt indruk op me en raakt het mij ook. Mijn afspraak samen met Mildred Klarenbeek directeur van Vereniging Kinderkanker Nederland, bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie was een echt indrukwekkende afspraak.

Prinses Máxima Centrum

Het verhaal van Mildred hoe zij haar succesvolle internationale baan heeft ingeruild voor de functie van directeur van deze belangrijke vereniging, hoe zij dit privé met haar gezin heeft overlegd en de bevlogenheid waarmee zij vertelt over de vereniging laat me stil en met veel respect luisteren naar haar. En Mildred is met haar gezin ook ervaringsdeskundige. Ik leer nu dat de jongedame waar ik recent in het concertgebouw naar heb mogen luisteren terwijl zijn haar eigen song ten gehore bracht haar eigen dochter is. Survivor van kinderkanker. Een woord met een beetje nare klank vind ik het, survivor. Ik besef mij dat het niet altijd goed afloopt als je met deze ziekte wordt geconfronteerd.

Via een wandeling door de weilanden lopen we het Prinses Máxima Centrum binnen. In zie meteen veel witte jassen maar ik krijg niet het gevoel dat ik een ziekenhuis binnenloop. Het gebruik van de vele kleuren en de inrichting gericht op kinderen zorgt hiervoor. Er heerst ook een gevoel van rust.

Het ruikt ook niet als de ziekenhuizen waar ik wel eens binnenkom. Niet dat ik nou een frequente bezoeker ben, maar ik vind een ziekenhuis nooit fijn ruiken. Waarschijnlijk een associatie van mij. Maar dit ruikt anders, eigenlijk best fijn en de prominent aanwezige koffiecorner met broodjes zal hier best aan bijdragen.

Sterk door vrijwilligers

Als eerste hebben we een mooi gesprek met een vrijwilliger aan de balie die gezinnen opvangt die met kinderkanker geconfronteerd worden. Oef, dat moet je maar kunnen, dit soort gesprekken voeren. De dame in kwestie is ervaringsdeskundige en weet dus wat deze gezinnen meemaken en doormaken.

Wist je dat het Prinses Máxima Centrum het op één na grootste kinderoncologie ziekenhuis ter wereld is en dat hier kinderen behandeld worden vanuit de hele wereld? Mooi om van Mildred te horen hoe er wereldwijd door artsen wordt samengewerkt.

De hele opzet van het ziekenhuis is erop gericht om gezinnen en de kinderen in kwestie op een zo’n positief mogelijke wijze voor te bereiden op de behandeling. Met onder andere een dummy Radiologie kamer en een dummy MRI-scanner wordt uitgelegd wat een behandeling kan gaan worden.

Zoals ik het ervaar is alles in dit ziekenhuis erop gericht om de behandeling zo positief als mogelijk is te benaderen. Het Máxima Centrum heeft intern zelfs een school. Ja, het “gewone leven” gaat natuurlijk ook door besef ik mij.

Gewoon even kind zijn

Muziek draagt veel positief bij aan de mindset van de kinderen en er is dus ook een muziekcentrum aanwezig. Ik zie de naam van Martin Garrix op een deur staan en leer dat hij als ambassadeur verbonden is aan het Máxima, mooi!

Na een bezoek aan het indrukwekkende onderzoekcentrum lopen we de trap op en lopen we langs de kamers. Het Máxima heeft in totaal 75 kamers waar kinderen en ouders verblijven. Aparte kamers voor ouders en kinderen verbonden met een schuifdeur. En naast deze kamers is alles erop gericht om een “gewoon leven” te leiden, ook binnen het Máxima. Ontspanningsmogelijkheden zijn overal kleurrijk aanwezig.

Of ik even aan de kant wil gaan hoor ik achter mij als ik door de gang loop. Ik word gepasseerd door een gezin met een mooi klein jochie, vrolijk koppie. Geen haar op dat mooie koppie en ook geen wenkbrauwen zie ik. Direct achter dit jochie volgt een rek met zakken vloeistof wat zijn ouders vooruit rollen.

Ik kijk Mildred aan en kan alleen maar even stil zijn. Als je als kind hier behandeld wordt ben je dus echt ziek, serieus ziek.

Een indrukwekkend bezoek

Eigenlijk was vanuit ons bedrijf het idee om de Vereniging Kinderkanker Nederland voor een jaar te ondersteunen middels een ter beschikking gestelde auto. Dat gaan we niet doen, dat voor een jaar bedoel ik dan. We ondersteunen de vereniging “gewoon” voor een veel langere periode.

Dank Mildred voor je tijd en het indrukwekkende bezoek. Mooi om de vereniging een beetje te kunnen ondersteunen.

Direct op de hoogte.
Altijd.

Mis niets van het laatste nieuws. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we beloven je dat we je niet te vaak zullen spammen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant