Werkplaatsafspraak

Maak online een afspraak in de werkplaats van één van onze vestigingen.
Kies de dag en het tijdstip die het beste bij jou past, dan staan onze medewerkers voor jou klaar.

Afspraak maken

Distributieriem

Distributieriem vervangen bij Bochane

De distributieriem vormt een belangrijk onderdeel van de auto. Zonder distributieriem (of -ketting) is er geen aandrijving van de motor mogelijk en zal jouw auto niet vooruit gaan. Door de constante frictie slijt de riem en kan deze op een gegeven moment breken. Als je te lang doorrijdt met een versleten distributieriem, loop je een groot risico dat deze ineens knapt terwijl jij ergens naartoe onderweg bent. Dit wil je niet meemaken, want het kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarnaast kunnen de verschillende onderdelen in de motor flink beschadigd raken, met kostbare reparaties tot gevolg. Laat je distributieriem daarom op tijd vervangen bij Bochane om ernstige motorschade te voorkomen. Maak hiervoor een werkplaatsafspraak bij één van onze vestigingen.

Waarvoor dient een distributieriem?

De distributieriem is een erg belangrijk onderdeel van de motor. Het is een getande kunststof riem (ook wel band of snaar) die ervoor zorgt dat de krukas en nokkenas(sen) in de motor goed samenwerken en dat de verbrandingsmotor dus goed loopt. Een distributieriem verzorgt de overbrenging tussen de krukas en één of meerdere nokkenassen. Het drijft de nokkenas(sen) aan. Zonder distributieriem zal deze nokkenas niet draaien en wordt je auto ook niet aangedreven. De riem is gemaakt van zeer sterk kunststof omdat hij behoorlijke krachten moet overbrengen. Dit kunststof is ook nog eens versterkt met een coating om de levensduur te verlengen. De distributieriem is aan slijtage onderhevig. Laat daarom tijdig je distributieriem vervangen.

Wat is het verschil tussen een distributieriem en -ketting?

Steeds meer auto’s hebben tegenwoordig een distributieketting. In tegenstelling tot de distributieriem wordt een distributieketting niet van kunststof, maar van gehard staal gemaakt. De ketting lijkt qua uiterlijk wat op een fietsketting. Daar waar een distributieriem op den duur vervangen dient te worden, is een ketting in principe onderhoudsarm of -vrij. Deze hoeft dan ook niet periodiek vernieuwd te worden. In veel moderne auto’s is de aan slijtage onderhevige distributieriem vervangen door een duurzame en onderhoudsvrije ketting. Het principe blijft echter hetzelfde. Ook een ketting zorgt voor de aandrijving van de auto.

Hoewel een distributieriem periodiek vervangen moet worden, maakt deze wel wat minder geluid dan een distributieketting. Een distributieriem is licht, rekt niet, maar slijt wel. Omdat een versleten distributieriem veel schade aan de motor kan veroorzaken, moet een versleten distributieriem tijdig vervangen worden. Een ketting, daarentegen, slijt niet, maar kan op den duur wel wat rekken. Hierdoor is de kleptiming niet meer optimaal en kunnen er ratelende geluiden ontstaan.

Waarom de distributieriem tijdig laten vervangen?

De distributieriem tijdig laten vervangen is niet iets wat onderschat mag worden. Wanneer de riem versleten is, neemt de kans op breken aanzienlijk toe. Zo kan het zomaar zijn dat de distributieriem die eigenlijk al vervangen had moeten worden, ineens tijdens het rijden knapt. De motor kan hierdoor flink beschadigd raken. Zo kan er grote schade in de cilinderkop ontstaan, maar ook de kleppen en klepgeleider, de zuigers en de nokkenas zelf kunnen een behoorlijke opdonder krijgen. Laat je je versleten distributieriem niet op tijd vervangen? Dan kan dat leiden tot enorm dure reparaties. Reparaties aan het motorblok kunnen al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. De distributieriem op tijd vervangen is dus erg belangrijk om een hoge kostenpost te voorkomen.

Ook kan een distributieriem die niet tijdig vervangen is en als gevolg van slijtage breekt gevaarlijke situaties opleveren. Zodra de riem breekt wordt de nokkenas van jouw auto niet meer aangedreven. Zeker wanneer je op hoge snelheid rijdt, kan dit plots leiden tot een enorme vaartvermindering. Dit is erg gevaarlijk voor eventuele achterliggers. Ook kan een gebroken distributieriem ertoe leiden dat je ineens tot stilstand komt op een druk kruispunt. Wil je niet met een kapotte auto ergens langs de kant van de weg komen te staan? Laat een versleten distributieriem preventief vervangen door een professional zoals Bochane.

Wanneer moet je een distributieriem laten vervangen?

Veel mensen stellen een distributieriem vervangen het liefst zo lang mogelijk uit. Toch is het verstandig om dit op tijd te laten doen, bijvoorbeeld bij Bochane. Ben je te laat en breekt de riem? Dan kun je zeer grote kostenposten verwachten. Kostenposten die veel groter zijn dan wanneer je jouw distributieriem tijdig had laten vervangen. Het periodiek en tijdig laten vervangen van de distributieriem valt onder preventief onderhoud.

Op de vraag wanneer je de distributieriem moet laten vervangen, kunnen we niet eenduidig antwoord geven. Je laat dit volgens de richtlijnen van de autofabrikant om de zoveel kilometer of om de zoveel jaar doen. Want ook als je niet veel kilometers met je auto maakt, kan de distributieriem door droogte scheurtjes gaan vertonen en kwetsbaar worden. Deze vervangingstermijn is overigens een advies van de fabrikant waarbinnen de distributieriem zeker niet zou moeten kunnen breken. Als je de motor vaak en zwaar belast (bijvoorbeeld met een caravan), zal de distributieriem sneller slijten en eerder aan vervanging toe zijn. En dat is aan de buitenkant niet altijd zichtbaar.

Distributieriem vervangen, wat zijn de kosten?

Wij vervangen jouw distributieriem al vanaf € 350. Je hebt er daarna kilometerslang geen omkijken meer naar! Deze distributieriem vervangen prijs is een vanaf-prijs. De uiteindelijke kosten voor een distributieriem vervangen zijn afhankelijk van het type en model auto. Ben je benieuwd hoeveel geld jij ongeveer kwijt zult zijn wanneer je de distributieriem bij Bochane laat vervangen? Of wil je weten om de hoeveel kilometer of na hoeveel jaar je het beste je distributieriem kunt vervangen? Kom dan vrijblijvend bij ons lang of neem even contact met ons op.

Ook voor een kleine of grote beurt, APK keuring, airco service, bandenwissel, onderdelen en accessoires, het monteren van een trekhaak of het vervangen van de accu of een ruitenwisser, is jouw auto bij ons in goede handen!

Distributieriem vervangen? Plan je afspraak in bij Bochane!

Een distributieriem kun je het beste door een specialist zoals Bochane laten vervangen. Een overzicht van onze vestigingen vind je hieronder. Plan online een afspraak in bij een Bochane vestiging in jouw omgeving. Klik op de button ‘afspraak maken’ en doorloop de verschillende stappen. Naast de distributieriem vervangen kun je tevens aangeven of wij ook nog andere werkzaamheden aan jouw auto mogen/moeten uitvoeren. Nadat je jouw afspraak bij ons hebt ingepland, ontvang je een bevestiging met alle gegevens.

Distributieriem vervangen? Maak een werkplaatsafspraak bij één van onze vestigingen!:

 • Almere
 • Apeldoorn
 • Arnhem
 • Boxmeer
 • Den Bosch
 • Deventer
 • Ede
 • Harderwijk
 • Lelystad
 • Lochem
 • Nijmegen
 • Maarn
 • Veenendaal
 • Wageningen
 • Zeist
 • Zutphen