De rol van Leermeesters en Stagebegeleiders

Leermeester en Stagebegeleiding

De rol van Leermeesters en Stagebegeleiders

Binnen de Bochane groep werken wij inmiddels met meer dan 700 mensen, verdeeld over ruim 50 vestigingen. Ongeveer één tiende van deze 700 medewerkers is werkzaam als leerling. Denk hierbij aan eerste en tweede autotechnicus, junior verkoopadviseur, voorbewerker/spuiter en technisch specialist. Zij worden opgeleid in een praktische omgeving, door het werk uit te voeren naast de collega’s van de Bochane groep. Dit gebeurt natuurlijk niet zonder begeleiding, want daarvoor hebben wij op alle locaties leermeesters en stagebegeleiders.

Het begeleiden van de volgende generatie

Het ultieme doel van een leermeester of stagebegeleider, is het begeleiden van de volgende generatie collega’s. Deze rol is net even anders voor een leermeester dan voor een stagebeleider. Wanneer bijvoorbeeld een voorbewerker/spuiter leerling komt te werken in de werkplaats, dan gaat het om een periode van drie jaar. Terwijl dat voor een stagebegeleider vaak niet langer dan een half jaar is.

Als leermeester is het daarom belangrijk, om ervoor te zorgen dat de leerling in het begin een goede begeleiding krijgt binnen het team. Een leerling is vaak net begonnen met een opleiding en moet alles nog in de praktijk gaan leren. De eerste weken zullen daarom vooral periodes van meelopen en meekijken zijn. De rol van leermeester, is dat de leerling met de juiste mensen kan meelopen en kan leren.

Naarmate de maanden voorbijgaan zal de leerling steeds meer leren. Dat kan soms lastig zijn, omdat hij of zij nog niet dezelfde kennis heeft als een ervaren werknemer. Deadlines staan immers ook niet stil en het werk gaat gewoon door. Toch weet een goede leermeester dat het belangrijk is, om de juiste begeleiding te geven aan deze volgende generatie. Onze leermeesters bouwen een band op met de leerling en aan het einde van het traject weet hij, dat de leerling klaar is om in vaste dienst te komen.

Begeleiding lang en kort

De periode van begeleiding is het grootste verschil, tussen een leermeester en een stagebegeleider. Bij het begeleiden van een stage gaat het immers over maximaal 6 maanden. Dat maakt de communicatiemomenten nog belangrijker, onze stagebegeleiders maken hier tijd voor vrij.

Daarnaast moet er ruimte zijn voor een student, om zijn of haar eigen fouten te kunnen maken. Er is geen oplossing die bij iedere student past, daarom observeren we goed hoe de student functioneert en passen de manier van begeleiden daar op aan. Om dit goed te realiseren zijn onze leermeesters en stagebegeleiders hiervoor speciaal opgeleid.

De rol als leermeester of stagebegeleider is cruciaal in het opleiden van de volgende generatie. Niet alleen dat, het is leuk om met jonge mensen aan leuke projecten te werken. We stimuleren dan ook al onze collega’s om jonge mensen te coachen en de nieuwe generatie klaar te stomen voor de toekomst !

871x bekeken Team Bochane

Reacties zijn gesloten.

Online een afspraak maken voor APK, service of onderhoud in onze werkplaats? Kies snel en eenvoudig het gewenste tijdstip een maak de afspraak online! Wij helpen u graag verder.

Afspraak plannen
Detail afbeelding

Meer blogs

Top 5 mooiste autoroutes van Europa

Top 5 mooiste autoroutes van Europa

Lees verder
0x bekeken Team Bochane
Review Smart #3 Brabus: pakt alle headlines

Review Smart #3 Brabus: pakt alle headlines

Lees verder
0x bekeken Team Bochane
Vijf redenen om voor BYD te kiezen

Vijf redenen om voor BYD te kiezen

Lees verder
0x bekeken Team Bochane