[vc_row 0=””][vc_column][vc_column_text 0=””]29 juli is het zwarte zaterdag. Dat betekent: auto’s en campers die, kruipend in een lange rij over oververhit asfalt, duizenden vakantiegangers over de Duitse, Franse en Italiaanse snelwegen dragen. De snelwegen lopen vol… Tja, eigenlijk hebben we allemaal wel een beeld bij zwarte zaterdagen. Maar waar komt de term eigenlijk vandaan?
De ene uitleg…
‘Samedi noir’ is de Franse term voor de zeer drukke zaterdagen die worden veroorzaakt door het vakantieverkeer. ‘Les jours des grands départs’ worden deze dagen ook wel genoemd. Die aanduiding ‘noir’ (zwart) komt van de Franse verkeersdienst Bison Futé. De verkeersdienst gebruikt kleuren om de verkeersdrukte op de Franse snelwegen te benoemen. Groen staat voor een normale verkeersdrukte, oranje geeft enige drukte aan, rood geeft zeer veel drukte aan en zwart staat voor de topdrukte die men voornamelijk kent als iedereen tegelijk op vakantie gaat.
De andere uitleg…
De andere verwijzing naar de oorsprong van de term zwarte zaterdag is nog vele malen zwarter. Die gaat namelijk terug naar de vroege ochtend van 31 juli 1982. Het regent dan fors en op de snelweg bij Beaune rijdt een bus in op een aantal personenauto’s. In de brand die dan uitbreekt verliezen 53 mensen het leven, onder wie 44 kinderen tussen zes en vijftien jaar oud. Het is het ergste auto-ongeluk in de Franse historie. Deze dag was door de vakantieverkeerdrukte als zwart te noemen, maar hij werd nog veel en veel zwarter… Sindsdien is het overigens verboden voor bussen om groepen kinderen te vervoeren op zwarte zaterdag.
Is de zwarte zaterdag Frans?
De twee verklaringen van de term zwarte zaterdag stammen beide uit Frankrijk. Dat is niet zo gek als je bedenkt dat Frankrijk zelf een populaire vakantiebestemming is en tegelijkertijd de doorgangsroute naar andere populaire vakantiebestemmingen is. Daarbij gaan de Fransen zelf in juli en augustus ook en masse op reis.
Maar… Zwarte zaterdagen zijn er al lang niet meer alleen in Frankrijk! De term klinkt ook vaak als het om andere zeer drukke zaterdagen gaat. Bijvoorbeeld de eerste zaterdag van de wintersportvakantie. In ons land gebruiken we de term dan ook om de topdrukte in Duitsland en Oostenrijk te beschrijven.
Ga voorbereid op reis!
Sluit jij ‘gewoon maar’ aan in de files rondom Parijs, de lange rijen auto’s op de Italiaanse autostrada of de opstopping voor de Gotthardtunnel in Zwitserland? Of maak je van de nood een deugd door een stukje binnenland te pakken? Frankrijk en Italië kennen bijvoorbeeld prachtige wijngebieden, waar je op je gemak doorheen kunt cruisen… In elk geval: zorg dat je op de dag van vertrek de actuele verkeersinformatie in de gaten houdt. Ook buiten de zwarte zaterdagen om. Zo kom je in elk geval niet voor verrassingen te staan en zo kun je eventueel op tijd een alternatieve route zoeken. In deze blog over autovakanties leest u wanneer dit jaar de zwarte zaterdagen zijn.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]