Nederland klaar voor autonoom rijdende auto’s

Blog

BlogNederland klaar voor autonoom rijdende auto’s

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Nederland is het best voorbereid op de komst van autonome auto’s. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van KPMG onder 20 landen. Volgens onderzoekers is het de kwaliteit van het wegennetwerk en de telecom-infrastructuur in Nederland subliem. Daarnaast zijn de voorzieningen voor het opladen van elektrische auto’s bovengemiddeld goed. Maar hoe reëel zijn autonoom rijdende auto’s eigenlijk? En zitten consumenten wel op deze verandering te wachten?

Innovatief beleid voor mobiliteit
KPMG beoordeelde de landen op 4 verschillende pijlers van autonoom rijden: wet- en regelgeving, technologie en innovatie, infrastructuur en acceptatie van de consument. Nederland scoorde consistent hoog op alle punten. Het onderzoek toonde daarnaast aan dat de voorbereiding op autonome auto’s in grote mate afhangt van de betrokkenheid en stimulans van de overheid. KPMG prijst de Nederlandse overheid voor haar beleid op het gebied van innovatieve mobiliteit. De wetgeving is gunstig om het autonoom rijden te testen en er zijn veel instellingen waar dit soort onderzoek en deze ontwikkelingen plaats kunnen vinden.

Autonoom rijden testen
Zelfrijdende auto’s lijken misschien futuristisch, maar dankzij vooruitstrevende technologie is het binnenkort werkelijkheid. In Nederland wordt al geruime tijd getest met zelfrijdende auto’s. In 2015 reden er bijvoorbeeld al zelfrijdende pods tussen station Ede-Wageningen en Wageningen Universiteit. Tot noch toe moet er verplicht iemand aan boord zijn van de auto, om in geval van nood de besturing over te nemen. De regering heeft echter een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer om in de toekomst ook volledig zelfrijdende auto’s de weg op te sturen zonder aanwezigheid van een passagier.

De toekomst dichtbij
Autonoom rijden blijft niet alleen bij het testen ervan. Verschillende Tesla modellen en ook de nieuwe Nissan Leafs beschikken over autonome technologie. Zo schakelt, stuurt en remt de Nissan Leaf met ProPilot automatisch. De auto reguleert zelf de snelheid, blijft automatisch op de juiste rijbaan en houdt voldoende afstand tot de andere weggebruikers, zonder dat de bestuurder iets hoeft te doen. Toch denken de onderzoekers dat de volledige integratie van autonome auto’s in Nederland nog even op zich laat wachten. Nederlanders zijn over het algemeen tevreden met de huidige vervoersmogelijkheden. De drang naar veranderingen als autonoom rijden is nog niet groot genoeg om op korte termijn grootschalige implementatie te kunnen verwachten.

Bent u zelf wel nieuwsgierig naar autonoom rijden? Kom proefrijden in de nieuwe Nissan Leaf en test de autonome technologie zelf.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

3988x bekeken Ellen Dijkshoorn

Reacties zijn gesloten.

Online een afspraak maken voor APK, service of onderhoud in onze werkplaats? Kies snel en eenvoudig het gewenste tijdstip een maak de afspraak online! Wij helpen u graag verder.

Afspraak plannen
Detail afbeelding

Meer blogs

Nieuwe Nissan Qashqai heeft nog meer luxe

Nieuwe Nissan Qashqai heeft nog meer luxe

Lees verder
97x bekeken Team Bochane
Review BYD Atto 3: Focus op de nieuwe rijder

Review BYD Atto 3: Focus op de nieuwe rijder

Lees verder
383x bekeken Team Bochane
De nieuwe Renault Captur gaat voor het leven

De nieuwe Renault Captur gaat voor het leven

Lees verder
525x bekeken Team Bochane