Nieuwe codenaam voor benzine en diesel

Blog

BlogNieuwe codenaam voor benzine en diesel

Vanaf volgende week moeten we met z’n allen even extra scherp zijn bij het tanken. De brandstoffen krijgen er namelijk een extra code bij: E5, E10 en B7. De oliemaatschappijen zijn zich verplicht aan de nieuwe Europese codes te houden, dit geldt voor de hele EU. Het lijkt wellicht complexer dan dat het was, toch valt het mee. Ook in het buitenland weten we voortaan feilloos waar we de tank mee moeten vullen aangezien alle brandstoffen nu dezelfde naam dragen door Europa.

Decoderen
De codes staan voor de hoeveelheid biobrandstof die erin zit. Hoe hoger het percentage biobrandstof, hoe hoger het cijfer. In Euro95, gewone benzine dus, zit vaak nog maar zo’n 7 procent biobrandstof, maar dat wordt stapsgewijs opgevoerd. Om iedereen er nu al aan te laten wennen, gaat het E10 heten.

Als er 5 procent of minder in zit, dan heet het E5. Onder meer de FuelSave van Shell krijgt als code E5. Diesel krijgt de code B7. Je raadt het al: er zit 7 procent biodiesel in.

In een andere vorm gegoten
Heb je hem door? Geen reden tot paniek. De nieuwe namen moeten we meer zien als een toevoeging, want de oude merknamen zullen gewoon op de pomp blijven staan. En mocht er vanaf vrijdag 12 oktober toch nog verwarring heersen; kijk dan even naar de vorm die het stickertje van de brandstofcode heeft. Benzine krijgt een ronde sticker, diesel een vierkante en de sticker voor autogas, zoals LPG, wordt ruitvormig.

2747x bekeken Yvette Houtgraaf

Reacties zijn gesloten.

Online een afspraak maken voor APK, service of onderhoud in onze werkplaats? Kies snel en eenvoudig het gewenste tijdstip een maak de afspraak online! Wij helpen u graag verder.

Afspraak plannen
Detail afbeelding

Meer blogs

Nieuwe Nissan Qashqai heeft nog meer luxe

Nieuwe Nissan Qashqai heeft nog meer luxe

Lees verder
100x bekeken Team Bochane
Review BYD Atto 3: Focus op de nieuwe rijder

Review BYD Atto 3: Focus op de nieuwe rijder

Lees verder
386x bekeken Team Bochane
De nieuwe Renault Captur gaat voor het leven

De nieuwe Renault Captur gaat voor het leven

Lees verder
528x bekeken Team Bochane