Rijbewijs B voor EV-bestelauto’s tot 4250 kg

Renault Master E-Tech Electric

Rijbewijs B voor EV-bestelauto’s tot 4250 kg

Per 1 Juli 2023 kom er een nieuwe vrijstellingsregeling voor rijbewijs C. Als er gekozen wordt voor een elektrische bestelauto, dan mag er gereden worden met een rijbewijs B tot 4250 kilogram. Momenteel is de regeling nog tot 3500 kg voor iedere soort aandrijving.

Schonere steden

De regeling is bedoelt om het rijden van elektrische bestelbussen te promoten. Bestuurders van bestelwagens beschikken vaak alleen over een rijbewijs B. Nu het gewicht van de grotere bestelbussen omhoog gaat dankzij het zwaardere accupakket, is het belangrijk om dit ook te kunnen accommoderen. Steeds meer steden willen tevens de bestelauto’s met benzine – en dieselaandrijving weren. Amsterdam heeft bijvoorbeeld per 2025 een strikt verbod op bestelauto’s die uitstoot meten. Voor voertuigen voor 2025 is dit niet van toepassing. Fiscaal voordeel is er te behalen door het behouden van de bpm-vrijstelling, deze zal ook in 2025 ophouden voor bestelauto’s met een verbrandingsmotor.

Proefperiode

Vanaf mei 2019 is er met toestemming van de Europese Commissie een proefregeling gestart. Onder deze regeling is er gekeken naar de mogelijkheden van het verhogen van het gewicht. Officieel loopt het project nog tot 31 december 2022, maar een vervolgtraject stond al in de planning. Toch kwam het te snel om per 1 januari 2023 al wettelijk over te gaan op de nieuwe regeling. Er is daarop besloten om vanaf 1 juli 2023 het in de Europese wetgeving mee te nemen.

Om deze verandering te kunnen faciliteren wordt er momenteel een rijopleiding van vijf uur verlicht gesteld. Tevens moeten de bestuurders al minstens twee jaar hun rijbewijs hebben.

Renault Master range

Renault bedrijfswagens

Voor Renault betekent het ingaan van de nieuwe regeling geen verandering. Alle Renault bedrijfswagens van zowel de Kangoo, Trafic als Master zijn onder de 3500 kilogram. De 3100 en 3500 kilogram varianten zijn de ruimste in hun klasse met respectievelijk 1450 en 1679 kg aan laadvermogen.

2769x bekeken Team Bochane

Reacties zijn gesloten.

Online een afspraak maken voor APK, service of onderhoud in onze werkplaats? Kies snel en eenvoudig het gewenste tijdstip een maak de afspraak online! Wij helpen u graag verder.

Afspraak plannen
Detail afbeelding

Meer blogs

Review BYD Atto 3: Focus op de nieuwe rijder

Review BYD Atto 3: Focus op de nieuwe rijder

Lees verder
335x bekeken Team Bochane
De nieuwe Renault Captur gaat voor het leven

De nieuwe Renault Captur gaat voor het leven

Lees verder
461x bekeken Team Bochane
Bochane Harderwijk wordt Nissan-dealer

Bochane Harderwijk wordt Nissan-dealer

Lees verder
654x bekeken Team Bochane