Zo voorkom je laadstress

Team Bochane

Een nieuwe auto brengt altijd een gevoel van opwinding en spanning met zich mee. Dat geldt dubbel en dwars voor een elektrische auto, want wat rijdt dat toch heerlijk soepel en geluidloos! Toch brengt het ook een andere soort spanning mee, genaamd laadstress. Nergens voor nodig! Wij geven je enkele tips om laadstress tot het verleden te laten behoren.

voorkom laadstress

1. De gemiddelde Nederlander legt 32 kilometer per dag af

Een belangrijk aspect om te onthouden is dat de meeste reizen op een dag helemaal niet zo ver zijn. De gemiddelde Nederlander legde in 2023 zo’n 32 kilometer per dag af.

Voor woon-werkverkeer is dit iets meer, met gemiddeld 44 kilometer op een dag. Als jouw auto een bereik heeft van ongeveer 250 kilometer, dan kun je een hele werkweek rijden zonder op te laden.

stoelverwarming

2. Maak gebruik van stoelverwarming en voorverwarmen

Een batterij werkt op zijn best bij temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Het bereik wordt dus minder in de winter. Wat men vaak vergeet, is dat een benzineauto in de winter ook minder ver komt op een tank benzine. Om dit tegen te gaan, is het advies om de auto voor te verwarmen terwijl deze nog aan de lader staat.

Als je de auto enkele minuten van tevoren opwarmt, dan verspil je geen energie tijdens het rijden aan het opwarmen van de auto. Wanneer er geen mogelijkheid is om dit te doen, dan biedt de stoelverwarming wellicht een oplossing voor jou. Het gebruik van de airco kan je rijbereik tot wel 10% laten dalen. Door de stoelverwarming aan te doen, heb je die kilometers alvast in je verwarmde broekzak!

regenereren voorkom laadstress

3. Let op je snelheid en regenereer

Waar een benzineauto het meest efficiënt is op hogere snelheden, is dit bij een elektrische auto juist andersom. Dit is ook waarom fabrikanten een stads- en snelwegbereik opgeven bij hun voertuigen. Toch is het verschil op hogere snelheden merkbaar. Bij 100 km/u kan het verbruik van een elektrische auto op 2/3 liggen van wat je gebruikt bij 120 km/u.

Het mag dan sneller zijn, maar op langere routes loont het om hier rekening mee te houden.
Een mooi trucje van de elektrische motor is dat deze ook energie terug kan winnen tijdens het afremmen. Dit heet regeneratief remmen. De kracht van dit systeem kun je vaak zelf instellen. Door te spelen met dit systeem kun je vooral in de stad en op N-wegen een hoop bereik terugwinnen.

laadkabel in auto

4. Nederland heeft de meeste laadpalen per m² in Europa

Nederland is, samen met Noorwegen, een van de koplopers als het gaat om de omarming van de elektrische auto. Vooral Nederland heeft de infrastructuur hierdoor goed voor elkaar. Sinds oktober 2024 zijn er bijna 170.000 laadpunten in Nederland. Dat zijn meer laadpunten per m² dan ieder ander Europees land.

Van deze laadpunten zijn er meer dan 5.500 snellaadpunten. Hierdoor kun je met een gerust hart onderweg zonder laadstress, wetende dat er altijd wel een laadpaal in de buurt is. Zeker als je dit combineert met tip nummer 5.

App tegen laadstress

5. Download de juiste app om het laadpaalnetwerk te zien

Om al deze laadpunten in kaart te brengen, zijn er diverse apps die alle laadpunten laten zien. Afhankelijk van de app is het zelfs mogelijk om te zien of de laadpaal op dit moment vrij is.

Daarnaast kun je ook zien tot hoeveel kW het laadpunt kan opladen. Handig als je op zoek bent naar een snellaadpunt of een bepaalde aansluiting zoals CHAdeMO of CCS type-2. Dit kan bijvoorbeeld de oplaadlocaties van een Nissan Leaf een stuk inzichtelijker maken.

Geïnteresseerd om de overstap te maken naar elektrisch rijden? Bij Bochane helpen wij je graag vooruit!

Direct op de hoogte.
Altijd.

Mis niets van het laatste nieuws. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en we beloven je dat we je niet te vaak zullen spammen.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant