[vc_row][vc_column][vc_column_text]Het kan u niet ontgaan zijn, het is koud! Met de aanhoudende lage temperaturen kunnen verschillende onderdelen van uw auto wel wat extra aandacht gebruiken. Met name de accu is gevoelig voor winterse omstandigheden. Lees onze 5 tips en ga goed voorbereid op weg!
Bij lage temperaturen vermindert de startcapaciteit van een accu. Onder normale temperaturen heeft een volledig werkende en opgeladen accu 100% capaciteit. De capaciteit van de accu daalt echter wanneer de temperatuur ook lager wordt. De capaciteit kan dalen tot wel 40%, waardoor de auto niet meer op kan starten. Dit komt doordat de weerstand in de accu verhoogd wordt en het chemische proces vertraagt. De capaciteit van de accu wordt dus minder, maar tegelijkertijd moet de accu ook harder werken in de kou. Niet gek dus, dat accu’s meer moeite hebben met opstarten in de winter
1. Wees voorbereid op de kou
Ga goed voorbereid de weg op en neem een reserveaccu en startkabels mee in de auto. Indien de huidige accu het begeeft kunt u altijd de auto starten met de tweede accu.
2. Controleer de accu
Controleer de accu regelmatig. Een slecht functionerende accu is vaak te herkennen aan langzamer draaiend startmotorgeluid. Doordat de capaciteit van de accu daalt bij koude temperaturen heeft de accu soms maar net genoeg vermogen om de motor rond te laten gaan. Maar ook als er nog geen signalen van aftakelen zijn is het goed om de accu te (laten) controleren. Dat kunt u zelf doen met een multimeter. Met een draaiende motor zal de laadspanning als het goed is rond de 14 volt liggen. Is de spanning lager? Dan kunnen er ook problemen met de dynamo zijn. Laat uw accu dan controleren in de werkplaats met een accu-check.
3. Onderhoud de accu
Een vervuilde accu kan de geleiding van stroom vertragen. Het is daarom zaak dat de accu goed schoongehouden wordt. Hiermee wordt lekkende stroom tussen de 2 polen voorkomen. Het goed schoon en droog houden van de accu verlengt bovendien de levensduur, die gemiddeld zo’n 4 tot 5 jaar is. De meeste accu’s zijn tegenwoordig loodaccu’s en daarmee verder onderhoudsvrij.
4. Vermijd korte afstanden
Het rijden van korte afstanden met de auto is niet goed voor de staat van de accu. Doordat de auto maar kort in gebruik is komt de accu niet op bedrijfstemperatuur en laadt de accu nog niet of beperkt op. Zo gaat de accu langzaam leeg. Rijd dus ook regelmatig langere afstanden, dan kan de accu goed opladen. Wanneer de accu is opgewarmd laadt de accu via de dynamo bij. Dit proces start na afstanden vanaf 25 kilometer, zonder tussendoor veel te stoppen.
5. Laad de accu op
Wanneer de auto langer dan een maand niet gebruikt wordt kunt u de accu handmatig opladen. Dit kan met behulp van een druppellader of onderhoudslader. Het opladen houdt de accu actief, volgeladen en onderhouden. Hiermee voorkomt u dat de accu leegloopt en vervangen moet worden. Het opladen met een druppellader bespaart dus kosten, maar ook het milieu.
Toch niet helemaal zeker over de staat van de accu? Laat hem controleren tijdens een accu-check bij de Bochane vestiging bij u in de buurt. Zo weet u zeker dat u vlot op pad gaat, ook in de winter.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]