Wanneer verwissel ik mijn zomerbanden voor winterbanden?

Blog

BlogWanneer verwissel ik mijn zomerbanden voor winterbanden?

De bomen laten hun laatste bladeren vallen, de pepernoten liggen alweer in de schappen en de wind wordt guurder: de winter is in aantocht. Maar wat is nu het juiste moment om je zomerbanden te wisselen?

Winters weer in Nederland kan ons zomaar overvallen. Vaak eerder dan verwacht, of beter laat dan nooit. Wacht dus niet op de eerste sneeuwvlokken of ijzel maar wees het voor. Wist je dat zomerbanden al ‘onveiliger’ worden wanneer het nul tot zeven graden buiten is? Ze verliezen dan hun grip op het wegdek. Het hoeft dus helemaal niet te vriezen, wil je winters profiel nut hebben.

Waar zijn winterbanden goed voor?
Wanneer de temperatuur daalt, wordt het rubber van je autobanden harder. Dankzij de zachtere samenstelling van het rubber, zijn de prestaties van winterbanden bij kou vele malen beter dan die van zomerbanden. Naast de andere rubbersamenstelling hebben winterbanden ook een aangepast loopvlak. Door deze speciale inkepingen kunnen de banden meer grip bieden wanneer je bijvoorbeeld door de sneeuw rijdt.

Ben ik verplicht om mijn zomerbanden tijdig te vervangen?
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Dat betekent dat je autoverzekering ook geldig is als je bij winters weer zonder winterbanden rijdt. Ga je op skivakantie naar bijvoorbeeld Duitsland, Italië of Oostenrijk? Handig om dan de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen per land te bekijken. In sommige landen zijn winterbanden verplicht. Rijd je daar schade? Dan kun je (deels) aansprakelijk worden gesteld en je schade niet (volledig) vergoed krijgen.

Daarnaast ben je (APK)verplicht om voldoende profiel op je zomer- of winterbanden te hebben in verband met veiligheid. In Nederland geldt voor banden een minimale profieldiepte van 1,6 mm. Veelal wordt echter aangeraden om bij een profieldiepte van minder dan 4 mm je winterbanden te vervangen. Zo weet je zeker dat je winterbanden hun winterse eigenschappen niet verliezen.

Bij Bochane geven we je graag advies over de juiste banden. Daarnaast kun je bij ons terecht voor het wisselen en het opslaan van banden.

Tip: wacht niet te lang met wisselen, dan hebben we altijd ruime keus en kun je vaak snel terecht.

Maak een werkplaatsafspraak

 

2096x bekeken Yvette Houtgraaf

Reacties zijn gesloten.

Online een afspraak maken voor APK, service of onderhoud in onze werkplaats? Kies snel en eenvoudig het gewenste tijdstip een maak de afspraak online! Wij helpen u graag verder.

Afspraak plannen
Detail afbeelding

Meer blogs

Top 5 mooiste autoroutes van Europa

Top 5 mooiste autoroutes van Europa

Lees verder
0x bekeken Team Bochane
Review Smart #3 Brabus: pakt alle headlines

Review Smart #3 Brabus: pakt alle headlines

Lees verder
0x bekeken Team Bochane
Vijf redenen om voor BYD te kiezen

Vijf redenen om voor BYD te kiezen

Lees verder
0x bekeken Team Bochane